De ce majoritatea avioanelor se vopsesc in alb?

Nu-ti trebuie un spirit de observatie prea dezvoltat pentru a observa ca majoritatea avioanelor de pasageri sunt vopsite in alb. Este suficienta o vizita pe un aeroport pentru a observa acest lucru. Motivele pentru acest lucru sunt destul de multe.

Albul este o culoare care reflecta razele soarelui si radiatiile. Astfel, fiind vopsita in alb, o aeronava nu se incalzeste la interior, reducandu-se costurile de racire a cabinei. O aeronava vopsita in alta culoare va avea costuri mai mare de racire decat una vopsita in alb. Putem spune ca aceasta culoare actioneaza ca un fel de „lotiune de protectie solara”, asa cum afirma un expert in aviatie. Mai mult, aceasta culoare este destul de rezistenta in timp.

Necesitatea de protectie a materialelor compozite folosite in constructia avioanelor moderne este una ridicata, acesta fiind un alt motiv pentru care se foloseste culoareaa alba. De exemplu, botul conic este realizat din plastic transparent subtire, aici fiind adapostit radarul. Suprafata de control este, si ea, consturita din material compozit. Acestea se vopsesc in alb sau gri deschis, pentru a fi protejate de soare, care le poate afecta proprietatile, in timp.

Asta nu inseamna, insa, ca daca un avion este vopsit in alta culoare este si mai periculos decat unul vopsit in alb sau gri. Inseamna ca acestea necesita costuri mai mari de intretinere, fiind nevoie de mai multa energie pentru a raci cabina, vopseaua degradaandu-se mai repede in bataia directa a soarelui.

American Airlines a preferat sa nu isi vopseasca deloc avioanele timp de cateva zeci de ani, insa costul slefuirii aluminiului, care are tendinta de a deveni mat in timp, este unul destul de ridicat.

Tags: ,

Comments are closed.